Plantebaseret alternativ

Tasker og forklæder i kork? Kan man det? Det korte svar er JA. 
Korklæder er et nyt materiale med usædvanlige egenskaber. Materialet gør det muligt at lave bl.a. tasker og forklæder i et plantebaseret materiale, der har de samme kvaliteter som læder. Men til forskel fra læder er det bæredygtigt og et PETA-approved vegansk materiale. Derfor støtter EU en kampagne for at få os til at bruge mere kork.

Også verdensnaturfonden WWF anbefaler at bruge mere kork, da høsten af korkeg et af de bedste eksempler på miljøvenlig, økologisk og bæredygtig areal-anvendelse.

Skovene er indtægtskilde for tusindvis af mennesker og støtter overlevelse af et hav af dyrearter, bl.a. den truede iberiske los, den Iberiske Kejserørn, Barbary Hjorte, mange arter af sjældne fugle samt planter som svampe og bregner.

Korkeg-skove spiller også en vigtig rolle i opretholdelsen af afvandings-områder, forebyggelse af erosion og jordens sundhed. Korkbarken fungerer desuden som beskyttelse for træet, da det er svært at antænde - en stor fordel i områder, som ofte rammes af skovbrand.

Hvis efterspørgslen efter kork ikke opretholdes, er der en risiko for, at korkeg landskaber i det vestlige Middelhav, inden for et årti, vil opleve øget fattigdom, flere skovbrande, tab af biodiversitet og hurtigere ørkendannelse.

Højt CO2 optag

Korkproduktion er ikke alene miljø- og dyrevenlig, men er samtidig med til at reducere CO2. Dette skyldes, at træet optager 3-5 gange mere CO2, når barken fjernes, end når træet ikke høstes! På den måde hjælper vi naturen ved at bruge korkprodukter, da de enorme kork-egetræsplantager hvert år binder millioner tons CO2.

100 % bæredygtig korkhøst

Kork fremstilles ved at høste barken fra korkegetræer, et træ som primært dyrkes i plantager i Portugal, Spanien og Frankrig. Når træet er 25 år gammelt, strippes barken fra træet med en manchette. Denne første høst kan dog ikke bruges til produktion af kork'læder'. Først efter endnu 9 år kan træet høstet igen, og denne gang kan barken bruges til produktion af tasker, sko, enteriør m.m. 

Brug kork og red træerne

Træets evne til at regenerer barken er uden sidestykke i naturen. Kork-egetræet er det eneste træ i verden, som ikke dør, når barken fjernes. Faktisk dør træet hvis ikke det afbarkes. Dette gør korkhøsten 100 % bæredygtig. Et træs bark kan høstes hvert 9. år i mere end 200 år.

Ingen brug af kemikalier

Efter høsten ligger barken til tørre i 6 måneder. Herefter koges barken for at få korkcellerne til at udvide sig og gøre det elastisk og bearbejdningsdygtigt. Der gøres ikke brug af kemikalier. Efter kogningen skæres korken ud i helt tynde ark og for at gøre korken holdbar, påklistres korken en blanding af bomuld og polyester. Kork er fra naturens side vand- og smudsafvisende, men for ekstra beskyttelse overfladebehandles korken med et miljøvenligt produkt

Blødt, let og slidstærkt

Kork'læder' er varmt, blødt, let og slidstærkt. Det patinerer på fineste vis og bliver blødere jo mere, det bruges. Ikke to produkter er ens, da hvert stykke kork er unikt i farve og struktur.

Årsagen til korks lethed og elasticitet er, at det består af mere end 50% luft - hvilket gør materialet så let, at det kan flyde.

Kork er desuden et godt valg til folk med allergi og astma, da materialet ikke absorberer støv eller giver anledning til hudreaktioner.

Materialet er nemt at vedligeholde og rengøre – brug blot en våd klud og evt. lidt sæbe.